Corona heeft de wereld op haar kop gezet. De samenleving is in bizar korte tijd verandert in één die vooral bestaat uit afstand houden en wachten op betere tijden onder het mom ‘houdt vol’ . Maar hoe lang houden we dit nog vol? Het is tijd voor een andere boodschap.

Als het doel was om de verspreiding van het Corona virus te verminderen, kunnen we vaststellen dat de aanpak goed heeft gewerkt. Het aantal IC opnames is inmiddels onder de 700 grens gedaald en de exponentiële groei van besmettingen is al enige tijd gestopt.

‘Houdt vol’ ?

Maar waar de ziekte wordt gestopt, wordt de wanhoop in de samenleving steeds groter. Dit begon een aantal weken geleden, maar werd pas echt duidelijk na de persconferentie van Premier Rutte op 22 april, waarin hij de nieuwe Corona maatregelen van na 28 april aankondigde. Want waar velen uitkeken naar een verlichting van de maatregelen, werd er in die persconferentie nauwelijks perspectief geboden. Ook nu was weer de hoofdboodschap ‘houdt vol’. Oke, voor kinderen kwam wat verlichting, maar vervolgens zouden we 3 weken moeten gaan meten wat voor gevolgen deze maatregel heeft voordat er weer verder gekeken zou kunnen gana worden naar een volgende stap (zonder ook maar aan te geven waar we dan aan moeten denken)

‘Het nieuwe normaal’ ?

Wat ook niet hielp, is de boodschap dat de 1,5 meter samenleving het ‘nieuwe normaal’ gaat worden. Op 15 april kondigden Premier Rutte en Minister Wiebes aan dat we verder als 1,5 meter economie moeten doorgaan. Met andere woorden: wen er maar aan. En dat is een boodschap die in de samenleving op vele plekken totaal verkeerd is gevallen.

Biedt perspectief en hoop

Puur theoretisch is prima te begrijpen dat medici in het begin van de Corona uitbraak de belangrijkste adviezen hebben gegeven. Er is veel te zeggen over de openheid van het OMT en de mate waarop ons kabinet leunt op deze adviezen. Maar als er uitslaande brand is, moet deze worden geblust.

Waar echter totaal aan voorbij gegaan is, is om deze periode vanuit veranderkundig perspectief te begeleiden. En dat begint zich nu te wreken in de veranderweerstand waar de maatschappij in terecht is gekomen.

Een van de eerste principes is namelijk om mensen perspectief en hoop te bieden. En dan in de positieve zin van het woord. En wat dat betreft slaat dit kabinet de plank volledig mis.

Roadmap

Zo is er geen enkele roadmap zodat we kunnen verwachten wanneer maatregelen kunnen worden ingetrokken. En natuurlijk, het virus kan weer de kop opduiken, maar waarom niet een volgorde aangeven. Of bijvoorbeeld aangeven wat er voor nodig is om bepaalde maatregelen in te trekken. Landen om ons heen doen dit een stuk beter, ons kabinet zegt alleen over 3 weken hoort u meer…. Dat is hetzelfde als in een donkere tunnel blijven rijden en zeggen dat je over 3 km wel weer even een lampje aandoet.

Abnormaal

Een anderhalve meter economie moet daarom geen doel maar een middel zijn. Een tijdelijke maatregel totdat het Coronavirus in bedwang kan worden gehouden. En daarom zouden we moeten stoppen met te roepen dat de 1,5 meter samenleving het nieuwe normaal is: het is het tijdelijke abnormaal.


Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Categorieën: Leiderschap

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *