De economie zit in de lift, de arbeidsmarkt wordt krapper en werknemers wordt steeds meer actief benaderd om ergens anders te komen werken, zeker de talenten. Dus de vraag wordt steeds actueler: hoe houd ik mijn mensen?

Meer salaris werkt averechts

Ondanks dat vaak: ‘een hoog salaris’ wordt geroepen als top motivator, blijkt uit vele onderzoeken dat geld, mensen niet (langdurig) motiveert. Oke, het is altijd leuk om meer te gaan verdienen, maar zeker in cognitieve, complexe of creatieve beroepen heeft een salarisverhoging op wat langere termijn zelfs een averechts effect. De professionals en zeker de talenten binnen een organisatie zijn op zoek naar wat veel belangrijkers voor hen is: autonomie, meesterschap en zingeving.

Autonomie

Autonomie is de mogelijkheid om de regie te voeren over je eigen werk. Zelf organiseren wanneer en met wie je welke taken oppakt. Vanuit traditioneel denken zou je je zorgen kunnen maken of de taken dan wel juist en tijdig worden uitgevoerd en of hierop geen controle moet worden uitgevoerd. Maar keer op keer blijkt bij professionals: Controle leidt tot volgzaamheid, autonomie tot betrokkenheid.

Meesterschap

Meesterschap is de kans om steeds beter te worden in je werk. Door je te ontwikkelen, trainen en steeds uitdagender projecten te kunnen uitvoeren maak je stappen in je professionele ontwikkeling. Hierbij is begeleiding en vertrouwen vanuit het bedrijf van essentieel belang om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

Zingeving

Zingeving is beseffen dat je werk er ècht toe doet. Dat je een bijdrage levert aan een betere wereld, betere leefomgeving, of gewoon klanten gelukkig(er) maakt met jouw product. Goed doen motiveert, bovendien maakt het de medewerkers zelf ook meer betrokken, gemotiveerder en… gelukkiger.

Maar hoe doe ik dat dan?

Het klinkt eenvoudig, stop met meer salaris geven en start met autonomie, meesterschap en zingeving. Maar in de praktijk is dit best lastig vorm te geven. Het is zeker niet verstandig om het roer in 1x om te gooien. Dus start eens met kleine stapjes, door medewerkers het vertrouwen te geven, ze wat meer los te laten en te zien hoe ze dit oppakken. En geniet van het resultaat, voor henzelf en voor jezelf.

Categorieën: Leiderschap

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *