De Amerikaanse voorverkiezingen zijn inmiddels in volle gang.  Eén kandidaat valt mij hierbij extra op. Niet vanwege zijn ideeën of politieke programma, maar vanwege zijn slogan: TrusTed.

About Trust
Het gaat om Ted Cruz, één van de Republikeinse presidentskandidaten. Ted vraagt de kiezer heel expliciet om hem te vertrouwen. Hij zegt zelfs letterlijk “This election is about trust”. Maar hoe zorgt hij dat hij vertrouwen wint en vasthoudt?

Hij doet dat vooral door overal waar het maar kan, aan te geven dat hij zal doen wat hij beloofd. Dat hij dat in het verleden ook altijd heeft gedaan en dat hij dat in de toekomst ook zal doen. Een paar voorbeelden:

  • “When I say I’ll secure the border, you can trust me”
  • “Ted Cruz has consistently stood with the millions of conservatives who passionately defend the rule of law “
  • “Don’t merely listen to what the candidates say. Ask who has walked the walk.

En hij heeft talloze video’s op zijn Facebook pagina van mensen die hem steunen en onderstrepen hoe betrouwbaar hij is.

Doen wat je zegt
Wat dat betreft volgt Ted Cruz helemaal de theorie rond het opbouwen van vertrouwen. Het gaat daarbij vooral om ‘doen wat je zegt’ en ‘zeggen wat je doet’. Zodra je anders doet dan je zegt, is het vertrouwen verdwenen voor je het weet.

Mijn voorspelling: als Ted Cruz zó enorm inzet op vertrouwen, is dàt wat de andere kandidaten bij hem gaan proberen om hem onderuit te halen op dat vlak. Met andere woorden, hem betrappen op momenten in het verleden waarin hij anders deed dan dat hij zei.

De mooiste reden om Cruz te vertrouwen, vond ik overigens deze:

“Cruz trusts God. Cruz trusts James Madison. That’s why, Neil, I trust Cruz.”

Categorieën: Leiderschap

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *